domingo, 23 de enero de 2011

Lectures per moments d'obscuritat


Introducció a les lectures.

Sempre ha fet falta llegir i debatre sobre aquesta part de la nostra persona que tè  veure amb lo “col.lectiu”, lo polític… Perquè com diu Hanna Arendt, un ésser humà no es complet  sense aquesta dimensió  que el relaciona amb el que ens condiciona des de l’òptica col.lectiva.

Però ara estem en moments de grans transformacions. I les persones que hem treballat, d’una o altre manera, des d’una òptica socialdemòcrata en lo polític i des del convenciment ètic de la necessitat de justícia i igualtat per a totes les persones, que ens hem cregut allò dels Drets Humans Universals… ens trobem en una difícil situació. Es el resultat d’una banda d’ haver contemplat amb tota la seva cruesa el poder de l’economia especulativa sobre les vides de la ciutadania mundial, d’ haver comprovat la fragilitat de lo polític per donar una resposta, i d’haver de viure el desconcert , la manca de relat en que els  governs d’esquerra han caigut.


Que fer? Les lectures resulten ser bons instruments, d’una banda. I l’anàlisi acurat del que succeeix dia a dia, per una altre, es un instrument indispensable per molt que això- tal i com funcionen els medis, el que entenen per “ noticies” i el capital  i interessos que hi darrera-   tendeixi a agreujar el malestar.


En quan a les lectures : la majoria de les que em cauen a les mans o que jo busco, de forma mes o menys conscient i trobo,  son treballs d’experts en filosofia política. O sociologia. O Antropología.  Molts d’ells persones ben reconegudes, amb premis internacionals…I sempre  intento que siguin lectures que a mes d’iŀluminar la situació actual, puguin obrir perspectives que posin en relació lo personal- que es l‘entramat de la vida quotidiana i sobre tot de la femenina- i lo “ polític” entès de la forma que ho defineix H, Arendt.

D’altre banda, les meves preferències no cerquen tant sols una anàlisi que,  com tant sovint passa, sols assenyala críticament els trets del moment actual. Espero de les lectures certes propostes, que si bé no tenen de ser immediatament realitzables, si que ofereixin un cert horitzó obert.  No es interessant entrar en la corrua de “Pessimistes iŀlustrats” que tant es prodiguen  i que resulten tant profitosos  al pensament conservador.


Finalment sento que en la majoria de texts que llegeixo ( .si exceptuo  Judith Butler , Amelia Valcarcel, Celia Amoros i algunes altres)   hi falten tres coses que vaig expresar  intuïtivament en el meu bloc i reprodueixo a continuació. : .

Para aproximarnos a una mejor comprensión de la realidad....

 Reflexiones sobre ausencias en los análisis socio-políticos..

  Se me ocurre, ahora que estoy leyendo libros como el de Z. Bauman " En busca de la política" y otros por el estilo ( Tony Judt, Alain Tourraine, ), buscando un poco de luz en la oscuridad .que hay dos o tres enfoques que, en estos momentos, son absolutamente necesarios para comprender mejor lo que pasa.

1. Hay que contar con la psicología (se trate de la individual o grupal) e incorporar los elementos subjetivos, a veces íntimos, a veces de conducta,  que están siempre presentes y actúan constantemente. Y en cambio, esta parte de la realidad y esta disciplina que la estudia, no han tenido apenas cabida en las explicaciones ni en los razonamientos. Queda como algo residual, un pedazo,.un comentario... A menudo los análisis  han sido tan " macros" tan " estructurales" tan " económicos" que han dejado de lado una parte importante del hecho de que nos movemos en un terreno humano, que disponemos de instrumentos conceptuales  que nos permitirían comprender mejor
.
2. Que en estos ensayos, tan útiles, buenos y esclarecedores, casi nunca se trata  de la fuerza de lo que ya existe, de lo que sostiene la vida, del poder y la energía que hace que el mundo ande y se mantenga en pié a pesar de todo. No se da valor al esfuerzo constructivo o incluso resistente, que no se muy bien como se llama,
 .
3. Y finalmente falta la inclusión, en estos análisis, de la visión-a veces muy bien formulada, pero escasamente difundida ni priorizada- de las mujeres sabias y pensantes que también han analizado y analizan el mundo. Pero no tienen altavoces ni micrófonos. Pero hay una radicalidad, una distancia adecuada y nuevos conceptos que el pensamiento feminista aporta y que raramente son recogidos en este tipo de análisis y valoraciones globales.

Señalo estas tres ausencias que se me hacen presentes amedida que avanzo en mis lecturas exploradoras
........................................................................

Vet aqui, doncs la meva  proposta.
1.    Fonamental :  El malestar  de la cultura : S. Freud
2.     Mes actual :  Zygmunt Bumann: En busca de la política.  Fondo deCultura Económica. Mexico 2002.
3.    Tony Judt: Algo va mal. Taurrus Pensamiento. Octubre 2010
4.    Alain Touraine: Como salir del liberalismo. Paidós 2010.
5.    . Edgar Morin : La mente bien ordenada. Seix Barral.2010
6.    T. Todorov “ El miedo a los barbaros” Galaxia Gutemberg. Circulo de lectores-

7.    Sen, Amartya:  Identitat i violència. La Campana. Març del 2009.

8.    Josep  Ramoneda : Contra la indiferencia. Galaxia Gutemberg , 2010. Circulo de lectores.

Diumenge, 23 de gener del 2011..


.



1 comentario:

Jesús dijo...

M'ha agradat el tema que analitzes. Prenc nota dels llibres que recomanes. Ara estic llegint el de la Susan George " Sus problemas, nuetras soluciones". Com tots els seus arriba amb claredat a fons. Ja fa temps que em faig una pregunta: quins són els irrenunciables per una visió política que dona prioritat als drets humans i socials? Bona base, no creus?, per anar aclarint els valors que no podem renunciar. Bona nit, Maria Dolors. Jesús Renau